Agder Energi Nett skanner linjenettet i 3D fra helikopter - Lillesand kommune

Agder Energi Nett skanner linjenettet i 3D fra helikopter

I sommer skal Agder Energi Nett benytte helikopter til å laserskanne hele linjenettet på Agder. Dette gjøres for å kartlegge hvor det er nødvendig å rydde skog for å sikre strømforsyningen i landsdelen.

Etter planen starter helikopterflygingen langs kysten i begynnelsen av juni. Områdene lenger inne i landsdelen tas fortløpende utover sommeren. Et helikopter fra det finske selskapet Heliwest vil være i luften fra mandag til lørdag i tidsrommet fra rundt 7-tiden om morgenen til 19-tiden om kvelden, avhengig av været. Det vil i hovedsak fly i en høyde på ca. 30 meter over linjenettet.

Oversikt over når helikopteret flyr over linjenettet i hvilke områder finnes i denne oversikten  på nettsiden til Heliwest, som oppdateres fortløpende utover i flyvningsperioden.

Digitale analyseverktøy

Agder Energi Nett sjekker hvert år linjenettet fra helikopter for raskt å få oversikt over hvor det er nødvendig å reparere skader på stolper, linjer og andre elektrotekniske installasjoner.

Laserskanningen som nå skal gjennomføres gjør at Agder Energi Nett kan se og analysere linjene og vegetasjonen langs disse i 3D-format.  Det gir en god oversikt over hvor tett skogen er langs linjene, og hvor nær trærne står linjenettet. Det gir grunnlag for å sette i verk målrettede tiltak som å hogge ned trær som kan stå i fare for å velte og forårsake strømbrudd.

I fjor sommer testet nettselskapet det digitale analyseverktøyet langs noen linjer i Vegårshei og Lyngdal hvor det har vært mange utfordringer på grunn av mye vegetasjon. Erfaringene med dette var så gode at nå skal hele linjenettet laserskannes.

01.06.2018
20.08.2018